Fűts okosan, figyelmeztet a kormányhivatal – sokan nem tartják be a szabályokat Szolnok megyében sem

Megosztás

A téli időszakban vissza-visszatérő jelenség, hogy hulladékkal, szeméttel fűtenek, ami számos környezeti és egészségügyi problémát okozhat. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal közleményben próbálja felhívni a figyelmet, hogy mire érdemes odafigyelni, és milyen környezetbarát fűtési módok léteznek.

A probléma Szolnok megyében, ahogy bárhol máshol az országban, szó szerint égetően fontos topik, hiszen bele sem gondolunk, hogy a hulladékok elégetésével milyen sok mérgező, rákkeltő anyag kerül a levegőbe. És melyek a tiltott fűtőanyagok?

•           az úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott fa (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), a műanyag ablakkeret,

•           rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap,

•           építési fahulladék,

•           színes, „fényes” papírhulladék,

•           petpalack, műanyag hulladék,

•           használt autógumi, használt ruha, rongy,

•           fáradt olaj, üzemanyag elégetése.

Elsősorban a gázfűtést és a távhőt ajánlják, mint a leginkább környezetbarát fűtési módok. Bár tegyük hozzá, az éremnek mindig két oldala van, a létminimum alatt élők százezreiről már nincs szó, akik kvázi rá vannak szorulva, hogy azzal fűtsenek, ami a kezük ügyébe kerül.

„Ha fával fűtünk, száraz tűzifát, fapelletet, vagy fabrikettet használjunk. Ha csak fával fűtünk, a keményebb típusú fafajtákat használjuk, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Ha vegyes tüzelést (szenet és fát) használunk, tüzelőanyagként megfelelő lehet nyár, éger és a kőris is. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, amelyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt” – olvasható a Főispáni Kabinet közleményében.

Kép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek